Vecka 38 (37+0)




Foto: babycenter.com

Barnet-
Barnet ökar nu snabbt i vikt. Och bebisen rör sig mindre.
Bebisens inre organ är färdigutvecklade, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt.
Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras.
Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor.
Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.
!

Mamma-
Många kan känna oro inför förlossningen och trötthet på grund av sömnbrist och den stora längtan efter att graviditetem ska vara över så ni för möta er bebis. Se till att få tid för dig själv.
Sov eller vila så ofta du kan. Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten (ja och aj) och ibland ett obehag när du sätter dig snabbt på en stol.
Du kan få ökad mängd mjölkig flytning (uh).
Se till att ladda med kolhydrater i kosten. Du kommer förbränna runt 500 kalorier i timmen under förlossningen! Den rent fysiska ansträngningen kan jämföras med idrott på elitnivå.
En prestation som kanske pågår under 10-15 kanske 20 timmar i sträck!
Förberedd väskan som skall med till BB. (till helgen ska jag de)Den allra sista tiden  brukar gravida kvinnor  ägna mycket tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Pappa-
Nu kan barnet komma närsomhelst. Som partner kan du hjälpa till med praktiska förberedelser. Se till att BB-väskan är färdigpackad med det ni kommer behöva.



Källa: babycenter.com, vardguiden.se, farsa.nu, och baby gruppen i-phone app.



Kommentarer
Postat av: emma

fantastiskt! :)

2011-03-23 @ 15:49:38
URL: http://blogg.mama.nu/fashionmama
Postat av: Ann

Stort grattis :D

2011-03-23 @ 20:29:45
URL: http://annherminehansen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0