Vecka 34 (33+0)



Bebisen: Växtspurten fortsätter – i slutet av denna vecka mäter bebisen kanske nästan 44 cm från topp till tå. Vid det här laget har bebisen förmodligen lagt sig med huvudet nedåt- men slutpositionen kanske inte är nådd ännu.
Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.
Mamma: 80% drabbas av insomnia. Kissnödig stup i kvarten, kramper i benen, och vart sjutton skall du göra av din mage? Händer, fötter, vrister och ansikte kan vara lite svullna nu.  (no shit)
Detta kommer sig av vätska i kroppen och kallas ödem, är ofta värre när det är varmt och under dagens senare del. Det kan tyckas märkligt att det skulle göra det bättre om du dricker mycket vatten, men det gör det!
Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare.
Gör tillvaron lättare genom att handla hem saker som kommer att behövas (allt från mat som kan lagras till personliga artiklar), medan det inte är alltför jobbigt. Laga extra mat att frysa in istället för snabbmat – något du kommer att vara jätteglad för de första veckorna, när du börjar amma! Skriv en lista över viktiga telefonnummer – barnmorska, läkare och så vidare – och sätt upp den vid telefonen. Se till att alla familjemedlemmar som det är viktigt att kunna få tag på har mobil och kommer att svara. Om du har äldre barn eller mer krävande husdjur kan det vara välkommen avlastning om du arrangerat hjälp med dem i förtid. Du behöver vila, försök släppa all stress över inköp och förlossning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0